Versió per a imprimir

Antonio Gómez Rufo, Vicente Marco Aguilar i Vicent Usó guanyen els Premis València de narrativa 2015

  • Maria Jesús Puchalt, diputada de Cultura, ha cridat els guanyadors durant la roda de premsa celebrada després de la deliberació dels jurats
  • Antonio Gómez Rufo (Madrid, 1954) aconseguix el III premi de noveŀla negra amb ‘Nunca te fíes de un policía cuando suda’
  • Vicente Marco Aguilar (València, 1966) és el Premi València 2015 de narrativa en castellà per la seua obra ‘Mi otra madre’
  • Vicent Usó i Mezquita (Vila-real, 1963) ha sigut premiat en la modalitat de narrativa en valencià per la seua noveŀla ‘Les veus i la boira’
Premios Valencia Narrativa 2015 foto_Abulaila (6).jpg
28/04/2015

Els escriptors Antonio Gómez Rufo (Madrid, 1954), Vicente Marco Aguilar (València, 1966) i Vicent Usó i Mezquita (Vila-real, 1963) han guanyat els Premis València 2015 en les modalitats de noveŀla negra, narrativa en castellà i narrativa en valencià, segons ha anunciat en roda de premsa la diputada de Cultura de la Diputació de València i presidenta de la Institució Alfons el Magnànim, Maria Jesús Puchalt. En la trobada amb mitjans també ha participat el director de la IAM, Vicent Ribes.

 

Els premis estan dotats amb 20.000 euros i l’edició de les obres en les editorials Lengua de Trapo (noveŀla negra i narrativa en castellà) i Bromera (narrativa en valencià).

 

La diputada de Cultura ha comunicat el veredicte als guanyadors en directe i per telèfon i els ha felicitat per la distinció. Tots els autors han agraït el premi i s’han mostrat molt feliços per la distinció.

 

Gómez Rufo, reputat escriptor i guionista, ha assenyalat que «no esperava el premi però el desitjava», especialment per la seua vinculació amb València, amb la platja de la Malva-rosa, de la qual «comence i acabe d’escriure i corregir les meues noveŀles».

 

Vicente Marco, dedicat també a l’ofici d’escriptor de manera professional, que ha rebut la cridada en plena Fira del Llibre, ha explicat que el premi és hui «una alegria addicional, un estímul perquè la meua noveŀla no és convencional».

 

Vicent Usó i Mezquita, que compartix amb els altres autors premiats la dedicació a les lletres, ha mostrat la seua satisfacció per rebre el premi «atorgat per una institució del prestigi de la Institució Alfons el Magnànim».

 

279 autors, 24 finalistes i tres guanyadors

Un total de 279 obres s’han presentat als Premis València de narrativa, «una xifra que pràcticament dobla la del 2014», ha puntualitzat Puchalt. D’elles, 184 optaven a la modalitat de narrativa en castellà i huit a la de narrativa en valencià. El premi de noveŀla negra ha rebut un total 87 títols. Els comités de prelectura van seleccionar un total de 24 obres finalistes entre les quals hui ha deliberat el jurat.

 

Noveŀla negra

El jurat de Noveŀla Negra, integrat per Francisco Camarasa, Fernando Varela, Jordi Llobregat, Josep Torrent i Lluís Fernández, ha distingit per unanimitat l’obra Nunca te fíes de un policía que suda de l’escriptor madrileny Antonio Gómez Rufo, que va presentar la noveŀla amb el pseudònim Vicent Miércoles i el títol Bajo un sol de justicia.

 

«És una noveŀla molt ben construïda amb una estructura que sosté tota l’obra, una adequació lingüística magnífica i uns personatges que tenen tres dimensions, els imagines abans i després de la noveŀla», ha comentat el portaveu del jurat i editor de Lengua de Trapo, Fernando Varela, qui també ha valorat l’alt nivell de les obres finalistes.

 

Nunca te fíes de un policía que sudaarranca a Madrid el 1935 amb el trasllat d’un detectiu a un poble de Càceres fronterer amb Portugal per a investigar l’assassinat d’una dona.

 

Narrativa en castellà

El valencià Vicente Marco Aguilar, que es va presentar al premi davall el pseudònim Hielo, ha vençut en la modalitat de Narrativa en castellà amb Mi otra madre, una obra que ha sigut qualificada per Carlos Andrade, portaveu del jurat, com «arriscada, diferent, una obra narrativa potent que atrapa el lector, a pesar de succeir en un únic escenari, una sola habitació, i oferix una mirada a problemes de la societat moderna a través de la relació d’una mare amb el seu fill adolescent».

 

Carlos Andrade, Carmen Botello, Blas Parra, María Luisa Viejo i Javier Satorre han integrat el jurat de la convocatòria de Narrativa en castellà que ha distingit l’obra de Marco per unanimitat.  El jurat ha recomanat també una eventual edició d’una altra obra finalista, una noveŀla històrica presentada amb el pseudònim Ponientr, per l’alta qualitat del text.

 

En paraules de Carmen Botello, la de Marco Aguilar és «una veu narrativa molt convincent que mostra l’univers patològic d’un xiquet, Julián, la mirada del qual, perspicaç i perversa, es combina amb la de sa mare en un delirant i magnífic relat».

 

Narrativa en valencià

Anna Moner (guanyadora en l’edició del 2014), Bernat Montagut, Jesús Huguet, Josep Gregori i Àngel Calpe són els vocals del jurat de Narrativa en valencià que ha distingit la noveŀla Lesveus i la boira de Vicent Usó, presentada a concurs amb el lema «Silencis d’illa» i el pseudònim Mateu Sequeral.

 

Segons el membre del jurat Bernat Montagut, l’obra guanyadora és una noveŀla «coral, molt original i entretinguda, que utilitza diverses fonts documentals com la premsa, cròniques, memòries i entrevistes» per a narrar secrets i drames ambientats a les illes Columbretes i, secundàriament, a Terol, durant i després de la Guerra Civil.

 

L’obra «agradarà als lectors i reserva una sorpresa final», ha destacat Montagut.

Maria Jesús Puchalt
Maria Jesús Puchalt
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet